Повечете от най-хубавите неща в живота ни се случват бързо и неочаквано.

Не сте планирали да учите в чужбина – това не означава, че след няколко месеца не може да следвате в престижен университет на Запад. 

Фактът, че абитуриенският Ви бал е само след месец, не е пречка да кандидатствате – много от университетите имат по-късен срок за подаване на документи.

Австрия и Германия

Предимствата да следвате в университет в една от двете страни са много, но нашите експерти успяха да откроят 5 от тях, с особенно значение в по-долната статия. 

Берлин

1.Ниски такси

В Германия от студентите и техните родители се изисква да заплащат единствено административни такси в размер от 50 до 300 евро на семестър. Българските студенти в държавните университети в Австрия, обикновено заплащат единствено стойността на студентската си карта – по 19.20 евро на семестър или в редки случай до най-много 300 евро на семестър за административни такси.

Vienna

2.Финансиране

Има няколко типа държавни субсидии в Германия, като най-популярната, от която учениците се възползват, е BAföG. Това е субсидия, която се използва не само за покриване на административните такси към университета, но и за лични разходи, като храна, транспорт, самолетни билети, общежитие и други. Размерът на субсидията е до 10 000 Евро максимум, като тя може да бъде безвъзмездно получена при условие, че ще завършите образованието си с отличен успех. Дори и да не сте от отличниците на випуска, държавата опрощава 50% от получената сума, стига да завършите успешно. Останалата част ще трябва да върнете на малки вноски чак след започване на работа.

3.Късни срокове 

Двете немскоезични държави имат един от най-късните приеми на документи от всички европейски държави. В Германия обикновено се кандидатства в периода от Май до Юни , а в Австрия дори до Юли месец, тоест само два месеца преди започване на обучението.

Munchen

4.Малки градове – Ниски разходи

В Германия и Австрия елитните университети не са концентрирани единствено в столиците, а напротив те са разпръснати в различните провинции на двете държави. Не един или два от известните немски университети се намират дори в по-малки градчета, което прави разходите за живот в пъти по-малки, отколкото в огромните мегаполиси, като Лондон, Барселона или Париж. Ако квартирите и общежитията в най-големите градове са между 400-600 евро на месец, то в спокойните, малки градчета ще са Ви необходими само 200-300 евро за студентстко настаняване. Съответно разходите за транспорт и храна също са значително по-ниски от тези в Берлин или Мюнхен. В доста от по-малките градове в административната семестриална такса на университета (50-300 евро) е включена и годишна карта за градския транспорт, което допълнително намалява разходите Ви.

5.Високо качество на образованието

Доказателство за това  е присъствието на много от немските университети в световната класация на най-добрите университети в Света.

Най-престижните германски и немски университети според различните специалности можете да откриете отдолу:

Study in Germany

Classics & Ancient History 

4-то място в света – Ludwig-Maximilians-Universität München

16-то място в света – University of Vienna 

21-во място в света – Humboldt-Universität zu Berlin

Communication & Media Studies  

26-то място в света – Ludwig-Maximilians Universität München
35-то място в света – University of Vienna 

50-то място в света – Freie Universitaet Berlin

50-100  Humboldt-Universität zu Berlin

Engineering

22-ро място в света – Technical University of Munich 

44-то място в света – Aachen University

47-мо място в света – Technische Universität Berlin

57-мо място в света – KIT, Karlsruhe Institute of Technology

 Life science and medicine 

38-мо място в света – Ludwig Maximilians Universitat München 

39-то място в света – Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg 

73-то място в света – Technical University of Munich

50-100 Medical University of Vienna

Business & Management 

38-мо място в света – WU (Vienna University of Economics and Business)

47-мо място в света – Universitat Mannheim

50-100 – Technical University of Munich

Economics & Econometrics

44-то място в света – Universitat Mannheim

50-100 Ludwig-Maximilians-Universität München

50-100 Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn

 

Ако се нуждате от БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ по повод кандидатстване – моля, кликнете на линка по-долу, за да си запишете час с наш Експерт: