И вие ли сте от тези ученици, които си мислят, че трябва да завършите и чак тогава да започнете да търсите информация или съдействие, за да продължите образованието си зад граница?

11ти клас

Cosmo смята, че е редно да сподели с всички ученици от гимназиалните курсове, че всъщност държави като Великобритания и Холандия предлагат прием на ученици от 11-ти клас.
Това означава, че стига да владеете необходимото ниво на езика – вие можете да подадете документите си за кандидатстване една година по-рано от годината на завършване на гимназията, или с други думи – можете да кандидатствате в чужбина със справка за завършен 11-ти клас.

Сигурно се питате как се случва това и какъв е процесът по кандидатстване на единадесетокласниците?

Всъщност процесът и документите за кандидатстване са абсолютно еднакви с тези на учениците от 12-ти клас. Ето и стъпките, които са необходими, за да получите оферта за прием от университет в чужбина още в края на 11-ти клас:

 • Веднага щом завършите 11-ти клас си извадете академична справка, показващата предметите, които сте изучавали през последните три години в гимназията. В справката присъстват оценките и съответно хорариумът от часовете.
 • Необходимо е да имате сертификат по език, доказващ свободното владеене на английски език. За предпочитане са изпитите IELTS или TOEFL като датата на явяване на изпита трябва да бъде съобразена с датата на започване на избраната специалност в университета.
  Нека разясним с  2 кратки примера:
  Ученик, който в момента е 11-ти клас е избрал специалност Бизнес Мениджмънт в университети във Великобритания със стартова дата  септември 2020, което реално е една година след кандидатстването. Той се явява на изпит IELTS през юни 2019 веднага след като завърши 11-ти клас. Получава сертификат с резултата и валидност от 2 години, тоест до юни 2021. Това означава, че по времето на започването на програмата(септември 2020) неговият сертификат все още ще бъде валиден.
  Ето го и другия пример:
  Ученик от 10-ти клас е решил, че ще кандидатсва също по време на 11-ти, а не 12-ти клас и се явява на изпит за сертификата TOEFL този май 2019. Той ще кандидатства през 11-ти клас, което е 2020 – за прием през септември 2021, което означава, че дори да бъде приет, сертификатът му няма да бъде валиден до започване на програмата през септември 2021, а само до май 2021, защото е валиден 2 години. 
  Предпочитаните резултати за прием в ТОП университетите на Великобритания и Холандия са поне 6.5 за IELTS и поне 80-90 за TOEFL.
  Може да се кандидатства също и със сертификатите на Cambridge – CAE и CPE.
 • След като си набавите академичната справка и сертификата по език ви остава най-важната част – а именно мотивационното писмо и препоръките. Не случайно ги определяме като най-важната част. Това е така, поради фактът, че тези 2 документа са отговорни за около 50% или повече от вашата кандидатура. Не обърнете ли достатъчно внимание именно на тази част от апликацията си и ако не се консултирате със специалист, който е наясно какво трябва да се включи и напише и как да се напише във вашите препоръки и писмо – то тогава и отличният успех от дипломата няма да ви помогне за прием в елитен ВУЗ на Запад.
 • Вече след като имате пълен пакет от документи – можете да кандидатствате в избраните от вас университети за предварителен прием  като датите за този прием обикновено се определят от самия университет и се различават. Препоръчва се възможно по-скорото кандидатстване след като вече сте завършили 11-ти клас.
  Кандидатстване в чужбина
 • При обявяването на резултатите дали и къде сте приети на предварителен прием, винаги ви се изпраща Условна оферта, ако бъдете приет. Това означава, че на практика сте приети, но при условие, че спазите указанията на Admission Commitee. Указанията могат да включват – запазването на средния успех през 12-ти клас, същия като този до момента; искането да изкарате матура по конкретен предмет; искане да запазите много добър или отличен успех по конкретни предмети до завършването ви или искане да се явите на изпит по език отново с цел да изкарате по-висока оценка.
  След изчитането на последния абзац доста родители и ученици биха си казали – след като ще има толкова условности – защо да се мъча да кандидатствам в 11-ти клас, а не кандидатствам 12-ти клас, когато е нормалният прием?
  ЕТО ЗАЩО:
  1. Когато кандидатствате 11-ти клас и бъдете приет с условие за прием, вие ще бъдете наясно къде трябва да наблягате по време на 12-ти клас, за да си запазите мястото в университета. По този начин няма да е необходимо да се фокусирате върху всичко, а само и основно на условието, което университета ви е задал.11-ти клас
  2. Дори да е неуспешно, кандидатстването през 11-ти клас е само един предварителен шанс за вас учениците, тъй като предварителното кандидатстване по никакъв начин не ви ограничава да кандидатствате отново и през 12-ти клас. В много случаи ученици кандидатстват 11-ти клас и биват приети в един или два от желаните университети, но не и в университета, който е цел номер 1 за тях. Те си запазват място в един от университетите за всеки случай, преработват документите си и ги подават за прием през 12-ти клас за най-желания университет, от който са им отказали на първоначалния прием. По този начин ученикът има 2 пъти по-голям шанс да бъде приет в най-желания ВУЗ.
  3. Дори, ако кандидатствате 12-ти клас – пак има голяма вероятност да получите условна, а не безусловна оферта за прием, което означава, че ще трябва да спазите някои изисквания, но няма да имате достатъчно време, тъй като по време на получаване на офертата – вече сте втория срок на 12-ти клас.
  4.  Приемът през 11-ти клас дава спокойствие на много деца и родители, които се чудят на какви уроци да се записват и за кое по-напред да се подготвят през 12-ти клас – за срочни оценки, за матури, за кандидатстване, за езиков сертификат или за абитуриентски бал. Имайте предвид, че програмата на 12-токласниците и техните родители е изключително натоварена, ако не са взели предварителни мерки като на пример предварителното кандидатстване в 11-ти клас.

Ако се нуждате от БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ по повод предварително кандидатстване, докато още сте 11-ти клас – моля, кликнете на линка по-долу, за да си запишете час с наш Експерт:

Безплатна консултация

 

Privacy Preference Center