Ако искате да кандидатствате за Бакалавърски или Магистърски програми, започващи през Септември/ Октомври 2019 година, е важно да знаете кога са сроковете за подаване на документите. 

В някой страни извън Европа крайният срок може да бъде дори около година преди започването на програмата.

Cosmo сметна за полезно да ви предостави списък със сроковете за кандидатстване с цел да предотврати евентуалното ви разочарование, ако ги пропуснете.

Образование в Америка

САЩ, Канада, Австралия, Азиатски държави

Най-ранният прием на документи започва в държавите извън Европа. Ако програмата започва Септември или Октомври 2019 година, то вие сте доста закъснели, тъй като сроковете за подаване на документи в горепосочените дъжави обикновени са 

СЕПТЕМВРИ-ДЕКЕМВРИ Предходната година 

Университети във Англия

Великобритания

Университети Кеймбридж и Оксфорд във Великобритания

Два от най-престижните университети на островната държава, а и в света, също имат доста ранен прием. Крайната дата за подаване на документи към тях е

15ти октомври годината преди кандидатстването. 

МЕДИЦИНА във Великобритания

Ако пък мечтата ви е да станете доктор и искате да изучавате медицина във Великобритания, то вие трябва да сте наясно, че независимо от учебното заведние – за медицина се кандидатства най-късно до

15ти октомври предходната година.

Всички останали специалности имат краен срок за подаване на документите през UCAS системата до

15 ЯНУАРИ в годината на започване на програмата

След обявяването на приетите студенти и заемането на местата, доста от английските университети обявяват свободни места, за които може да се кандидатства до края на МАЙ. Но ако се стараете да бъдете приет в ТОП 100 на най-престижните университети въобще не се надявайте, че те ще обявят такива свободни места.

Образование в Швеция

Швеция и Финландия

Две от скандиданавските страни също имат краен срок за подаване на документите

15 януари, но е възможен и по-късен прием до около месец МАРТ за европейските студенти. 

Университети в Холандия

Холандия 

Кандидатстването в университети в Холандия може да се осъществи през Studielink, система подобна на UCAS системата във Великобритания, или чрез индивидуално подаване на документи към конкретни учебни заведения.
Ако искате да подадете документите си чрез Studielink, то крайният срок е отново

15 Януари

Но ако пускате документите си индивидуално към конретен университет, тогава сроковете са строго индивидуални и ви съветваме да проверите крайната дата за съответния университет. Датите обиквовено варират между

Февруари-Април

French universities

Ирландия и Франция

Двете държави имат сравнително еднакви срокове за кандидатстване, които са между

Февруари и Май

Като специални за Ирландия онлайн апликации могат да се подават само до 1-ви Февруари. Ако решите да изпращате документи по-късно – то те трябва да бъдат изпратени на хартиен носител по пощата до Май месец.

Study in Norway

Норвегия

Повечето учебни заведения в Норвегия имат краен срок за кандидатстване 

1-ви март всяка година.

Study in Denmark

Дания

Университетите в Дания обикновено приемат документите на кандидат-студентите до 

15-ти март, 

но някои университети предлагат и по-късен прием около Май-Юни, особено при магистърските програми. 

Образование в Германия

Австрия и Германия

Двете немскоезични държави имат най-късен прием на документи от всички европейски държави. Те изискват документите ви да бъдат изпратени до 

Юни/ Юли

Точно 2-3 месеца преди началото на програмата, а понякога дори до Септември същата година.

По-горе посочените дати са ориентировачни, много от учебните заведения имат индивидуални дати, така че ви препоръчваме да проверите с вашия консултант или с конкретното учебно заведение, в което искате да кандидатствате.

Кандидатстване в чужбина

Cosmo иска да напомни на всички
11-токласници, че много от западните университети предлагат ПРЕДВАРИТЕЛЕН ПРИЕМ ДО АВГУСТ МЕСЕЦ в годината, когато завършвате 11-ти клас. Тоест не е необходимо да чакате основния прием в 12-ти клас.

Cosmo ви препоръчва да почнете да подготвяте документите си за Предварителен прием още от началото на 2019 година, ако искате да пробвате шансовете си да бъдете приети преди останалите кандидати.

За повече информация за предварителен прием по време на 11-ти клас – моля, запишете се за БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ с наш експерт.